sunnuntai 20. toukokuuta 2012

Mikä ruualle nimeksi?


Hävikistä herkuksi -tunnelmissa (kampanjasta muuten oli mainio juttu Kalevassa) kaivelin kaapista kaalinpuolikkaan, kourallisen tuoreita (tai no...ei pakastettuja) vihreitä pitkiä papuja, pari porkkanaa, krakovanmakkaraa ja sipulia. Kun ainekset sihisivät pannulla, kysyi Armastus "mikä on tämän ruokalajin nimi?". En osannut vastata. Ehdotti kaalikompottia, en hyväksynyt ehdotusta. Ainoa kompotti, mikä mieleen juolahti, oli kirsikkakompotti, ja kun asiaan tutustuin, ymmärsin että kompotti on hedelmäinen lisuke tai jälkiruoka, joka on tehty hedelmistä. Ei passannut nimeksi tällä kaalihässäkälle. Hässäkkäkin olisi kiva nimi, mutta koska meidän keittiössä valmistuu melko paljon hässäköitä, ei se kuvaisi ruokaa kovinkaan tarkoin. Kaali-makkarapaistos? Hirveen tylsä nimi. Makkara kaalin pauloissa? Menee vähän överiksi. Jos tää olis sitten vaikka...

KAALTA JA KRAKOVANMAKKARAA

noin puolikas kaali
2 porkkanaa
1 iso sipuli
3 valkosipulinkynttä
n. 1 dl vihreitä papuja (tuoreita tai pakastettuja)
1 pieni chili (tai maun mukaan chilijauhetta)
2 tl paprikajauhetta
n. 1 tl suolaa
1 tl balsamiviinietikkaa
(1 tl worchestershirekastiketta)
2 tl ruokokidesokeria (tai hunajaa tai siirappia)

4 krakovanmakkaraa

oljyä paistamiseen

Suikaloi kaali, kuori ja suikaloi porkkanat. Suikaloi myös sipuli, ja silppua valkosipulinkynnet ja chili. Jos käytät tuoreita papuja, leikkaa ne 2-3 sentin paloiksi. Kuumenna paistinpannulla öljyä ja paista kaalisuikaleita ja porkkanoita muutaman minuutin ajan aika kuumalla pannulla koko ajan sekoitellen. Lisää sipulisuikaleet, valkosipulit, pavut ja chili. Paista viitisen minuuttia sekoitellen. Laske lämpöä hiukan ja lisää mausteet. Kypsennä kaaliseosta 10 - 15 minuuttia välillä sekoitellen. Siivuta makkarat ja paista siivut nopeasti kuumalla pannulla öljytilkassa (voit myös kuumentaa ne kaaliseoksessa, ellet välttämättä halua makkaroihin pientä rapsakkuutta ja nättiä pintaa). Lisää paistetut makkarasiivut kaaliseokseen ja sekoita.

Vinkki: Jos sinulla on jääkaapissa vaikka edellispäivän kanaa, voit kuutioida sitä ja käyttää makkaran sijasta. Minä lisäisin siinä tapauksessa vähän currya mausteeksi.


- - -

P.S.: Kävimme eilen maistelemassa ravintolapäivän herkkuja kahteenkin otteeseen. Ensin pyörämatkalla kaupunkiin pysähdyttiin välipalalle Tervapossuun ja haukattiin maukkaat pitaleivät. Ostosten jälkeen poljettiin Tuiraan, jossa Hannelen kehuma Kesäkahavila Nekka oli pistänyt pystyyn Ameriikan Krillin. Tunnelma oli ihan mahtava: kantri soi radiossa, kun popsittiin äärettömän mehevää grillikylkeä, juustomakaroonia, maissia, cole slaw'ta ja tomaatti-sipulisaaattia. Puffetti täytti vatsan, mutta niin vain saimme ahdettua sisään vielä jälkkäriksi kuuluneet brownietkin. Kummasti kylmä tuuli unohtui ystävällisen henkilökunnan ja herkullisen ruuan äärellä. Oi aurinko! Oi kevät! Oi Kesäkahavila Nekka!
Ei tarvinnut illalla enää ruokaa laitella :)

2 kommenttia:

  1. Hässäkkä tai mössö sopivat monelle ruoalle nimeksi!

    Kiva kuulla, että Ravintolapäivän antimet oli herkkua. Meillä jääkiekkohuuma pikkusen sekoitti suunnitelmia...

    VastaaPoista
  2. Meillä jäi suomipelistä eka erä lauantaina vallan kattomatta, kun oltiin siellä grillikylyjen äärellä :)

    VastaaPoista