torstai 17. toukokuuta 2012

Sitruuna-inkiväärikana

Vuoden verran olen hautonut sitruuna-inkiväärikanan ohjetta kirjanmerkeissä, missä on jokunen muukin houkutteleva, vielä kokeilematon ohje. Ei sitä turhaan Italiansalaatti-blogissa kehuttu! Myös meille ruoka maistui erinomaisesti. Tein ruuan pienillä muutoksilla alkuperäiseen ohjeeseen nähden: Broileria oli hiukan vähemmän, purjoa ei lainkaan, hunajaa laitoin enemmän, 2 valkosipulinkynttä lisäsin, ja inkiväärin silppusin pieneksi ja se meni mahaan asti. Ei sitä näin kampanja-aikana aleta heittelemään syötäviä ainehia roskiin - ne syödään! Sitruunaa taloudesta löytyi vain puolitoista kappaletta. Lisäsin myös pari ohutta sitruunankuorisiivua. Lisukkeeksi valmistin riisiä pavuilla ja kananmunalla, kuten Italiansalaatissakin oli tehty.

Tässä on ohje Kotiharmin muunnoksilla:

SITRUUNA-INKIVÄÄRIKANA (noin neljälle)

400 g broilerin rintafileitä
2-3 rkl vehnäjauhoja
2-3 rkl korppujauhoja
n. 1 tl suolaa
mustapippuria
oliiviöljyä

n. 1 rkl tuoretta inkivääriä hienonnettuna
2 sipulia
1,5 sitruuna
pari ohutta sitruunankuorisiivua
2-3 rkl hunajaa
6 rkl soijakastiketta

Sekoita korppujauhot ja vehnäjauhot suolan ja mustapippurirouheen kanssa. Leikkaa broilerinfileet reiluiksi suupaloiksi ja jauhota ne. Paista jauhotetut kanapalat kahdessa erässä oliiviöljyssä kauniin vaaleanruskeiksi ja rapeiksi. Nosta paistetut palat pois pannulta ja jätä odottelemaan.

Kuori ja halkaise sipulit ja suikaloi ne. Murskaa myös valkosipulinkynnet. Paista sipuleita ja inkiväärisilppua öljyssä hetken aikaa. Kun sipulin alkavat pehmentyä, lisää sitruunoiden mehu, sitruunankuorisiivut ja hunaja. Kun sipulit ovat pehmenneet, lisää soijakastike, kiehauta ja maista. Säädä tarvittaessa makua hunajalla (ja suolalla, jos sitä vielä kaipaat). Poista sitruunankuorisiivut. Lisää kanapalat, sekoita vähän ja jätä kannen alle lämpimään.


LISÄKERIISI PAVUILLA

Keitä haluamasi määrä (basmati)riisiä lähes kypsäksi. Valuta riisi, jos olet keittänyt sen runsaassa vedessä. Paista (wokki)pannulla öljyssä vihreitä pitkiä papuja hetken aikaa kunnes ne alkavat kypsyä. Lisää tilkka balsamiviinietikkaa ja hiukan soijaa. Kiehauta. Lisää riisi ja yksi kananmuna, ja sekoita tehokkaasti, jotta kananmuna sekoittuu riisin ja papujen joukkoon hyvin ja kypsyy. Tsekkaa suola. Halutessasi voit lisätä vaikka vähän soijakastiketta joukkoon.

7 kommenttia:

  1. kokeilin tätä ja se oli ihan kamalaa. Sitruuna maistui todella väkevänä läpi. Suuri pettymys.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harmi, ettei maistunut! Minulla oli ohjeessa vähemmän sitruunaa ja enemmän hunajaa kuin alkuperäisessä versiossa, ja todellakin maku oli kovin sitruunainen. Sitruunatkin vaihtelevat ämäkkyydellään, mutta vielä enemmän taitavat vaihdella makumieltymykset :) Toiselle ihanan sitruunainen on toiselle kammmottavan sitruunainen!

      Ja kiva, että kommentoit tätä rehellisesti! Jos joku lähtee reseptiä kokeilemaan, niin tietää nyt olla varovainen sitruunan määrän kanssa.

      Poista
  2. Kokeilin tätä ja oli hyvää! Laitoin vain yhden sitruunan mehun ja pitkän siivun toki sitruunan kuorta. Käytin Ketjap Manis soijaa. Ensi kerralla en edes laita rapeiksi paistettuja kanpaloja kastikkeeseen kostumaan, vaan ne säilyvät rapeina, kun kokoaa annoksen niin, että kastike on pohjalla ja kanapalat erikseen. Nam nam!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvin muokattu :) Tuon sitruunamehun kanssa kannattaakin säätää oman maun mukaan. Hyvä idis pitää kanapalat erillään!

      Poista
  3. Kokeilin ja tykkäsin, tosin pienin muutoksin. Laitoin vain puolikkaan sitruunan mehun ja kun taasen kahden kuoren suikaleen sijasta koko puolikkaan sitruunan kuoren raastettuna. Lisäsin väriä antamaan ison suippopaprikan.Hunajasta kun en pidä niin korvasin sen pröläyksellä sweet and souer soosilla.
    Kanana oli broilerin paistinleike jonka tuplapaneroin ensin jauho, cayannepippuri, suolasysteemissä. Kananmunan kautta pankokorppujauhoihin (ovat krouvinpia) ja korppujauhoissa oli vielä seassa suolaa ja mustapippuria. Sitten friterasin kanat kauniin ruskeiksi ja otin kypsyysvarmennuksen 200 asteisessa uunissa sen ajan kun sipulihässäkän teko kesti. Maukasta oli.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Melkein unohtui. Sipulihässäkkään tuli vielä noin ruokalusikallinen osterikastiketta et kalakastiketta.

      Poista
    2. Kiitos hyvistä jatkokehitysvinkeistä! Tuossa oli monta kivaa juttua. Pankojauhot on kyllä tosi kivoja, kun niistä saa vähän paremmin rakennetta kuin perinteisistä korppujauhoista.

      Poista