tiistai 11. joulukuuta 2012

Kohti joulua

Mikäpä se on tonttutytöllä mielessä päiväkahviaikaan? No jouluruuat tietenkin!


Tiedän monen jo aloittaneen jouluvalmistelut ja esimerkiksi leiponeen kakkuja (muuan leipurihirmu tätini on tehnyt toistakymmentä!!!) ja pipareita ja tehneen laatikoita. Minä olen tässä asiassa aina hyvin  myöhäisherännäinen, ja ryhdyn luultavasti toimeen vasta viimeisenä viikonloppuna. Kinkunpuolikas sentään on tilattu, eli tunnen jo aloittaneeni jouluvalmistelut.  Sitten viime tingassa teen porkkana- ja lanttulaatikkoa, ja jos oikein riehaannun, leivon tähtipullia ja ruispipareita ja ehkä yhden kakun. Italiansalaatti valmistuu kädenkäänteessä vaikka aattoaamuna, ja on raikas lisä joulupöytään, mutta rosolli ei oikein meidän perheessämme uppoa. Taidan sen sijaan paahtaa punajuuria uunissa ja tarjoilla niitä vuohenjuuston kera rucolapedillä.

Jokin kiva, kevyt ja raikas jälkiruoka olisi vielä hakusalla. Mitä ehdottaisitte?

15 kommenttia:

  1. Ehdotan jotakin ihanaa jäädykettä tai sitten niitä Hannelen blogissa vasta esiintyneitä tyrnipannacottia!

    Minäkin tilasin luomukinkun ja lohta, mutta muita jouluvalmisteluita en ole vielä tehnyt. Äiti kylläkin hoitaa meidän porkkanalaatikon ja lanttulaatikon taidan ostaa työpaikkaruokalasta (niillä on hyvä, parempi kuin kaupan valmis), kun ei meillä sitä mene kovinkaan paljoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jäädyke olis kyllä hyvä. Ja ne tyrnipannacotat...ooh! Meille tulee ruokavieraita, ja laatikkomenekki on hyvä. On siis sama tehdä niitä reilu satsi. Vaan kätevää on, kun on paikka, mistä ostaa hyvät!

      Poista
  2. Oi, tähtipullat. Niistä on meillä joulu tehty.

    Entäs jälkiruoaksi glögipäärynät tai meillä syödään usein jouluna "marinoitua" hedelmäsalaattia (hedelmäsalaattiin keitetään liemi, jossa on kanelitanko, tähtianis ja vaniljatanko + sokeria & vettä).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei tähtipullia, ei joulua! Hyvä kun muistutit tuosta marinoidusta hedelmäsalaatista, olen joskus tehnytkin. Tosta vierestä kuului juuri yksi toive: luumukiisseli. Pitää kuulemma jouluna olla :)

      Poista
  3. Tähtipullia vois leipoa! Meillä vietetään ensi maanantaina leivontapäivää. Pipareita, rahkavoitaikinasta torttuja, pullaa. Karjalanpiirakoita meinaan myös. Saas nähä kuinka käy ilman anoppia ;) Leivinuuni pöhisemään siis jo sunnuntai-iltana :D

    Tänä jouluna meillä on pannassa rosolli, italiansalaatti sekä lohimössö. Punajuuret minäkin ajattelin paahtaa uunissa ja kaloja meille tulee niin montaa sorttia, että mössöt saa huoletta jäädä välistä. Italiansalaatille pitäis keksiä joku korvaava salaatti.. Kinkku on myös tilattu, mutta tunnustan ja ennustan, että lämminsavuporo on joulupöydän kunkku tänä vuonna :)

    Ode

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitääpä tulla norkoileen kulumille sitten :)) Etkä sinä mitään anoppia tartte, kun hoituu karjalanpiirakatkin samoilla sutinoilla kun muutkin!

      Poista
  4. Luumukiisseli kermavaahdolla ois ihanaa! Tai luumuvaahto. Miks meillä muut ei tykkää luumusta, en mä nyt yksin moisia saa syötyä, joten on tehtävä jotain yleispätevää (ne tyrnipannacotat kyllä houkuttaa muakin).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teet itellesi pikkusuloisen luumuherkun ja nautiskelet sen omassa rauhassa :)

      Poista
  5. Ei tartte kulmille jäädä, tule pirttiin asti :)

    O

    VastaaPoista
  6. Minä olisin myös ehdottanut luumukiisseliä kermavaahdolla. Tai luumurahkaa. Tai sitten marinoituja omenia kermavaahdolla (etenkin jos niitä on valmiina pakastimessa)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luumu, se on aina hyvä! Rahkaan en olekaan sitä aikapäiviin yhdistänyt...hmmm... Onneksi joulunpyhiä on paljon, niin voi joka päivälle väsätä jonkin jälkkärin!!!

      Poista
  7. Lähikookauppias lähetti joulukortin, jossa oli piparkakkutiramisun ohje. Se vois olla kans aivan mahtava joulujälkkäri!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä! Kuulostaa ainakin ihanalta. Käytetäänkö siinä pipareita vai hoidellaanko pipariosuus mausteilla?

      Poista
  8. Piparit hoitaa pohjan osuutta, tai siis korvaa ne tiramisukeksit, joita normitiramisuun käytetään. Sitten piparit kostutetaan kahvi-konjakkiseoksella. Täytekerroksiin tulee omenasosetta ja kerma-tiramisurahkaseosta siitä valion tiramisurahkasta(tai jos haluaa, niin varmaan voi tehdä sen kerma-mascarponeseoksen ja maustaa itse!). Suklaata koristeeksi!

    VastaaPoista