lauantai 14. huhtikuuta 2012

Uusi ihastus - artisokkatahna

Olen ihastunut ja näin rouvaihmisenä kehtaan kuuluttaa sen julkisesti. Ihastuksen kohde on artisokkatahna, jota tein crostinien eli paahdettujen leipästen päälle. Mahottoman hyvää! Kun lisäksi tahnan tekeminen oli helppoa, yksinkertaista ja nopeaa, niin siihen oli helppo tykästyä.

Ohje tuikkasi silmiini BBC Good Food -sivustolta. Siinä oli lisätty joukkoon ruohosipuliakin, mutta meillä sitä ei ollut. Varmasti hyvä lisä, mutta en jäänyt itkemään ruohosipulin perään. Tein nyt noin puolikkaan annoksen, mutta kirjaan sen tähän isompana, sillä tahna oli niin hyvää, että pikku määrästä tulee vain paha mieli.


ARTISOKKATAHNA

n. 400 g artisokansydämiä (lasipurkissa säilöttynä)
n. 1 sitruunan mehu
1 valkosipulinkynsi murskattuna
3 rkl oliiviöljyä (voit myös käyttää osaksi artisokkapurkin öljyä, jos se on hyvää)
suolaa
mustapippuria
25 g raastettua parmensaania

Valuta artisokansydämet (ja säästä öljy, jos se on hyvää). Laita artisokansydämet sekä murskattu valkosipulinkynsi sekoitusastiaan (tai johonkin härrävärkkiin). Lisää sitruunamehua (aluksi vain noin puolet määrästä), öljy, parmesaaniraaste,  suola ja mustapippuria myllystä. Surraa tahnaksi sauvasekoittimella (tai sillä härrävärkillä). Maista välillä ja raikasta sitruunamehulla mieleiseksesi. Anna tahnan olla hetki jääkaapissa ennen tarjoilua.


Meillä tahnaa syötiin siis paahdettujen patonkiviipaleiden päällä (patonkia siivuiksi, hieman oliiviöljyä jokaisen viipaleen päälle, viipaleet uuniin grillivastusten alle kunnes ovat saaneet väriä), joita oli sipaistu halkaistulla valkosipulinkynnellä. Mainio alkupala!

5 kommenttia:

  1. Munkin on pitänyt koklata tätä, kiitos muikkarista!

    VastaaPoista
  2. Isompi erä on aina parempi, sanoo nimimerkki lusikoitten kanssa sekoillut:)

    VastaaPoista
  3. Kaikkea missä on artisokkaa ja valkosipulia täytyy tehdä tosi iso annos.

    Blogeissa on muuten pyörinyt semmoinen simppeli tahna, jossa artisokat, valosipulinkynsi ja hieman mausteöljyä sokkien purkista ajetaan tasaiseksi. Hyvää sekin, mutta ei sitruuna ja parmesaani ole ikinä tehnyt muuta kun hyvää, joten tämä on varmasti jotain järisyttävää.

    VastaaPoista
  4. Tätä pitää kyllä kokeilla! Voipi olla todella hyvää :)

    VastaaPoista
  5. Nanna, mulla on kans tuo tilanne monen asian kanssa, että oon aikonut kokeilla, mutta unohtuu.

    Campasimpukka ja Hannele: Kyllä! Enempi parempi. Ja kun vielä sitruunaa ja parmesaania on joukossa, niin yhä isompi annos tarvitaan :)

    Heidi, artisokkatahna vie sydämesi! Kokeile jos uskallat :)

    VastaaPoista