maanantai 23. huhtikuuta 2012

Hummeri mönki keittoon

 

...ja tulipa herrrrrrrrrkullista!


Olen oppinut Stokkan hulluilta päiviltä bongaamaan alehummeria. Nytkin kipitin hummerilaarille ja ostin kaksi valmiiksi keitettyä, pakastettua komistusta. Toinen hummeri on vielä pakasteessa, mutta toinen päätyi vuorokauden sulatuksen (jääkaapissa) jälkeen keittoon. Pakasteessa olevalle aion miettiä jotain muuta ruokalajia.

Minun hummerikeittoreseptini on löytynyt Keittotaito-sivustolta. Keitto on todella maukasta, enkä ole muihin resepteihin sortunut. Tein nytkin keiton lähestulkoon tuon reseptin mukaan, paria viilausta/oikomista lukuunottamatta.

KERMAINEN HUMMERIKEITTO

1 hummeri
1 sipuli
1porkkana
n. 10 cm:n pätkä purjosipulia
pieni palanen juuriselleriä
3 rkl öljyä
3 rkl konjakkia
2 dl valkoviiniä
2 kalaliemikuutiota
1 l vettä
1 rkl tomaattipyrettä
2 tl kuivattua tilliä
3 dl kuohukermaa
ripaus valkopippuria
1-2 rkl voita + saman verran vehnäjauhoja

Kuori porkkana, sipuli ja juurisellerinpalanen ja kuutioi ne pieniksi kuutioiksi. Leikkaa purjonpätkä renkaiksi.
Irrota hummerin pyrstö ja sakset (pähkinänsärkijällä saat rusautettua sakset halki, mutta myös ison veitsen hamarapuolella voi kopautella), ja ota niistä lihat talteen. Hummerihaarukka on tässä oiva apuväline, jos sellainen taloudesta löytyy. Kaavi pois pään sisus (jonka voi heittää roskiin). Irrottele jalat. Jos olet jaksavainen ja sinnikäs, voit löytää myös jaloista lihapaloja. Kerää lihat yhteen kulhoon ja kuoret toiseen kulhoon. Muista poistaa pyrstöpalasta tumma peräsuoli!

Kuumenna kattilassa öljyä ja paista kasviksia ja hummerinkuoria jonkin aikaa. Kasviksiin saa tulla vähän väriäkin. Lisää tomaattipyre ja paista vielä pari minuuttia sekoitellen. Lisää tilliä, konjakki, valkoviini ja vesi sekä liemikuutiot. Anna keittopohjan kiehua hiljakseen ilman kantta noin tunnin verran.

Siivilöi liemi. Voit vähän painella siivilässä olevia kasviksia ja kuoria, jotta kaikki herkullinen liemi irtoaa niistä. Lisää keittoliemeen kerma ja kuumenna keitto. Tee voista ja vehnäjauhoista tahna ja muotoile pariksi palloksi. Minä laitoin 2 rkl voita + 2 rkl vehnäjauhoja ja tein kolme palloa.
 
Vatkaa yksi pallo kerrallaan keittoon ja tarkkaile saostumista. Kun keitossa on mieleisesi koostumus, anna sen kiehua vielä viitisen minuuttia (niin vehnäjauho kypsyy). Mausta keittoa vielä suolalla, jos haluat.

Pilko aiemmin talteen ottamiasi lihapaloja pienemmäksi ja jaa ne keittolautasille. Annostele kuumaa keittoa päälle ja hemmottele itseäsi hummerilla!

Välineurheilua :)

9 kommenttia:

  1. No jopas! Hummerihommia en ole koskaan tehnyt, mutta joulun aikaa söin hummeria reissussa ja olisin kyllä tarvinnu pähkinänsärkijää. Köpiksessä joku viikko sitten syöty hummerikeitto oli selvästi helpompi syödä :)

    VastaaPoista
  2. Hummerihommia, juupajuu. Voi kun sais joskus ihan tuoretta hummeria, ei mitään pakastettua... Minusta tämä hummerikeitto oli kerrassaan helposti syötävää, vaikka sen tekeminen vaati vähän voimia ja välineitä.

    VastaaPoista
  3. Tämä sama tyyppikö se tuijotteli mua teän jääkaapista sunnuntaina? Nyt reppana jo syöty parempiin suihin. Herkulliselta näyttää keitto, namskutarallaa!

    Outi

    VastaaPoista
  4. Outi: Sama tyyppi!! Täällois vielä toinen yksilö jälellä. Pitäiskö se alkukeitoksi tehä joskus kun tuutta tänne syömään?

    VastaaPoista
  5. Ai pitkäiskö? Vielä kysyt!!! KYLLÄ kiitos :)

    VastaaPoista
  6. No nyt siis hummerikeittoa, josta mainitsit aiemmin kevättalvella! Kiitos ohjeesta. Tätyy kokeilla, ehdottomasti.

    VastaaPoista
  7. Rouva Raadelmasta, hullujen päivien hummerista haaveilin ja nyt on keiton makuun päästy. Hyvää oli!

    VastaaPoista
  8. Kauanko tuo sulaa jääkaapissa? Meneekö 24 h? Meillä ollut kohta 8 tuntia eikä vielä yhtään sulanut...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anteeksi, kun vastaan vasta nyt, mutta kyllä sulaminen ottaa jääkaapissa aikansa. Minä olen sulattanut vuorokauden, ja tuonne tekstin alkuunkin laitoin, että "...vuorokauden sulatuksen jälkeen..." Jos on kiireinen aikataulu, niin toimin pakasteen kuin pakasteenkin kanssa niin, että lasken tiskialtaaseen kylmää vettä ja laitan pakasteen veteen siinä omassa paketissaan. Tämä nopeuttaa sulatusta. Näin kesäaikaan esim. grillimakkarapaketti sulaa melko nopeasti tällä tavalla :)

      Poista