maanantai 2. huhtikuuta 2012

Ensikertalaisen osso buco

Mahtaakohan yksi ihmiselämä riittää kokkeilemaan kaikkia ruokia, joista on kuullut eikä ole maistanut? Jos viikonloppu kerrallaan pistäisi kokeiluun jotain uutta? Pitäisi ehkä viikollakin intoutua, eikä mäiskiä lihapullataikinaa pyöryköiksi vanhaan tuttuun tapaan. Männä viikonloppuna teimme meille uutta ruokalajia, osso bucoa. Se on italialainen, kaiketi alun alkaen milanon seutuvien lihapata, jossa on käytetty vasikan potkasiivuja, joissa on pätkä luuta vielä jäljellä. Me bongasimme osso buco -lihaa (ei tainnut olla vasikkaa kuitenkaan) Makkarakaupan lihatiskiltä ja viikonlopun liharuoka oli siltä seisomalta päätetty. Mutta miten sitä tehdään? Automatkalla kauppaan piti googlettaa aineksia, joita kaupasta on ostettava. Päädyin reseptiikassa Siken osso buco -ohjeeseen, mutta tarjolla olisi ollut myös esim. Campasimpukan herkullisen näköinen hirviversio ja monia muita ehdokkaita. Joitain omia sovelluksia ohjeeseen tehtiin ja tässä on nyt se meidän tapamme valmistaa osso buco. Ohessa tarjoiltiin risottoa ja gremolataa (johon tuli raastettua sitruunankuorta, persiljasilppua, valkosipulia ja tiraus oliiviöljyä).
OSSO BUCO

3 luullista potkaviipaletta - suunnileen yksi / syöjä, koosta riippuen (yhteensä n. 900 g)
vehnäjauhoja, suolaa, mustapippuria

voita + öljyä

1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 porkkana
1 sellerinvarsi
n. 2 dl kanalientä
n. 2 dl valkoviiniä
1 prk tomaattimurskaa
1 laakerinlehti
pari timjaminoksaa
1 sitruunankuorisuikale
suolaa
sokeria

Kuori ja silppua sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuori porkkana ja kuutioi se pieniksi kuutioiksi. Leikkaa sellerinvarsi pieniksi paloiksi.

Sekoita lautasella pieneen määrään vehnäjauhoja suolaa ja pippuria ja pyöräytä lihapalat jauhoissa molemmilta puolilta. Paista ne voi-öljy -seoksessa pannulla kauniin ruskeiksi molemmin puolin. Nosta syrjään odottamaan. Kuullota samalla pannulla sipuleita, porkkanakuutioita ja sellerinpaloja, kunnes sipulit vähän pehmenevät. (Jos käytössäsi on korkeareunainen paistokasari, voit paistaaja kypsentää ruuan siinä.) Kaada joukkoon valkoviini ja kanaliemi ja nosta lihapalat päälle. Lisää tomaattimurska, suolaa ja sokeria (teelusikallinen, pari... maun voit tarkistaa vielä jonkin ajan kuluttua), sekä laakerinlehti, timjaminoksat ja ohut viipale hyvin pestyn sitruunan kuoresta. Anna lihojen muhia liemessä miedolla lämmöllä kevyesti kiehuen noin 2,5 tuntia, eli kunnes ne alkavat irtoamaan luista ja ovat pehmeitä.

Luu ja luuydin. Minä en mausta innostunut, mutta Armastukselle maistui.

5 kommenttia:

  1. Ihan sama meillä oli luuytimen kanssa, minä en tainnut tohtia edes maistaa, olin nössö:)

    VastaaPoista
  2. Minä en olisi maistanut, mutten jaksanut kuunnella jankkausta "kannattaa maistaa" :) Ja toisaalta, oppia ikä kaikki, tiedänpähän nyt tuonkin maun.

    VastaaPoista
  3. Samainen resepti päätyi eilen ankaran selailun jälkeen meillä pääsiäisen ruokalistalle. Ensimmäistä kertaa täälläkin.

    VastaaPoista
  4. Minä en oo tehny osso Buccoa vielä kertaakaan, mutta pääsiäisenä meillä on neljän sisaruksen illallinen, jonne tarkoitus valmistaa naudan potkaa, ei kylläkään osso buccona. Visio on vahva, katsotaan onnistuuko. Veljeni on tehnyt jo vissiin 3 kertaa osso buccoa tänä vuonna, innostui niin kerrasta heti.

    VastaaPoista
  5. Jonna ja Nanna, pääsiäisen pyhinä onkin mukava haudutella liharuokia pitkään ja hartaasti!

    VastaaPoista