perjantai 6. huhtikuuta 2012

Mokka-pähkinäleivokset bebe-tyyliin

Juhlapyhien alla tekee aina mieli leipoa jotain erityisen herkullista ja hienoa. Tällä kertaa silmiin sattui HerkkuHovi-blogissa ihan mielettömän suloisten mokka-pähkinäleivosten ohje, ja niitä sitten väsäämään. En ole koskaan tehnyt itse bebe-leivoksia, koska Antellin bebee on vain niin ylimaallisen ihana, että en usko kykeneväni ollenkaan samaan omin kätösin. Koska tämä HerkkuHovin leivosten makumaailma oli kovin erilainen kuin antellilaisten, niin uskaltauduin yrittämään. Eikä näitä blogissa turhaan kehuttu! Leivosten makeus oli maltillista ja kahvi ja pähkinä sopivat yhteen hienosti.

MOKKA-PÄHKINÄLEIVOKSET (n. 20 kpl vuokien koosta riippuen)

250 g voita
1 dl sokeria
1 kananmuna
1 tl leivinjauhetta
250 g vehnäjauhoja

1 dl kermaa
2 keltuaista
3/4 dl sokeria
1,5 rkl Maizenaa
3 rkl vahvaa kahvia
60 g jauhettua hasselpähkinää
100 g voita

(400 g ) tomusokeria, vahvaa kahvia (ja ripaus kaakaojauhetta)

Aloita kiisselistä: Sekoita kattilassa kerma, keltuaiset, sokeri, Maizena ja kahvi. Kiehauta, kunnes seos sakenee. Lisää pähkinäjauho, sekoita hyvin ja jätä jäähtymään.

Tee pohjataikina: Vatkaa voi ja sokeri hyvin vaahdoksi, lisää kananmuna vatkaten ja lopuksi vehnäjauho-leivinjauhoseos. Sekoita tasaiseksi. Anna taikinan levätä kylmässä jonkin aikaa. Painele taikinaa leivosvuokien pohjille ja reunoille ohut kerros. Pistele pohja haarukalla. Paista leivospohjia 170 asteessa 12-14 minuuttia. Pohjien ei tarvitse saada väriä. Kumoa leivospohjat vielä lämpiminä ja käännä oikeinpäin. Jos pohjat ovat kohonneet, niitä voi vielä lämipinä painella vähän kasaan, niin kuppeihin mahtuu enemmän täytettä.

Kun täytekiisseli on jäähtynyt, notkista voi pehmeämmäksi vatkaten sitä kulhossa. Lisää kiisseliä vähän kerrallaan ja sekoita massa tasaiseksi. Jaa täyte leivospohjiin ja tasoita pinta. Nosta leivokset jäähtymään (niin kuorrutteen lisääminen on helpompaa).

Kuorrutusta varten sekoita tomusokeriin (minä en mitannut, kun kaataa hurautin paketista jonkun verran sokeria) kahvia vähän kerrallaan, kunnes saat sopivan(?) paksuisen tahnan. Varo ettei tule liian valuvaa, silloin olet pulassa kuorruttamisen kanssa, kun kuorrute valuu pöydälle.

Unohdin ottaa vaihekuvia valmistuksesta, mutta kerronpa, että noudatin HerkkuHyvän vinkkiä ja jaoin valmistuksen kahdelle päivälle. Eilen tein pohjat ja täytteen, sekä täytin leivokset, ja tänään kuorruttelin ne. Osan jätin kuorruttamatta, kun ajattelin lykätä ne pakasteeseen ja kuorruttaa vasta tarjoilun alla.

6 kommenttia:

  1. Jaaha, sitä on tehty nättejä leivoksia! Minullakin on jonossa kokeiluja, kun vaan kerkiäs tekemään:)

    VastaaPoista
  2. Leivoksia on kiva ja ärsyttävä tehdä. Näpertely on joskus mukavaa, kun siihen sattuu olemaan aikaa, mutta ärsyttävää kun haluaisi että tulisi tositosikaunista, eikä sitten kuvitelma ja todellisuus ihan kohtaakaan... Mullakin kokeiltavien jono on pitkä ja kasvaa koko ajan.

    VastaaPoista
  3. Jostain syystä tämän ohjeen mukaan tuo taikina ei onnistunut ei niin mitenkään. Tarttui kelmuun jääkaapissa istuessaan, ja käsiin painellessa leivosvuokiin, uuniin laittaessa taas taikina käytännössä suli leivosvuokien pohjalle, syystä jota en oikein ymmärrä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa harmi, että taikina ei toiminut! Minullakin se tosiaan tarttui kelmuun, mutta jauhojen avulla kyllä asettui vuokiin hyvin. Mitä rasvaa käytit? Minä olen tehnyt näitä sekä voilla että laktoosittomalla margariinilla (Sunnuntai) leipoen, molemmat toimimvat hyvin.

      Poista
  4. Käytin voita, kuten suurimmassa osassa leipomuksiani käytän. Pitänee seuraavan kerran kokeilla lisätä jauhojen määrää hieman isommaksi, muutakaan syytä tapahtuneelle en oikein keksi.

    Unohdin tosin edellisessä mainita, että täyte oli erinomaisen perhanan maukas; kelpasi jopa vaimolleni, joka ei kauheammin mokkaleivonnaisista perusta =)

    Teen uuden satsin vielä tämän vuoden aikana, ja raportoin tuloksista =P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä, mukava kuulla sitten uusinnan tulokset! Ja täyte...uuh, se tosiaan on älyttömän herkullinen.

      Poista