perjantai 12. elokuuta 2011

Ei jaksais lähteä kauppaan

Joskus niin laiskottaa, ettei jaksa keittiötä kauemmas kävellä. Eli kauppareissu on täysin mahoton ajatus. Onneksi meissä on sen verran hamsterin vikaa, että kaapeista löytyy useimmiten aterian ainekset ja leivän makuunkiin pääsee. Nyt tuo kauppaan lähtemisen vaikeus tuotti pasta-annokset ja mutkikkaita (muodoltaan) sämpylöitä.

Jonkin sortin pastaa löytyy aina, samoin oliiviöljyä, valkosipulia ja kuivattuja chilejä. Niistä usein pyöräytämme makoisan "aglio e olio" -lisukkeen spagetille (valkosipulia ja oliiviöljyä siis). Kaikessa yksinkertaisuudessaan hyvää! Nyt sekaan joutui chorizo-viipaleita, kirsikkatomaatteja ja oliiveja eli saimme verrattain monipuoliset maut kasaan.

KAAPINPERUKKAPASTA (kahdelle)

(täysjyvä)spagettia kahden hengen tarpeisiin

0,5 - 1 dl oliiviöljyä (sen verran, että sitä on paistinpannun pohjalla 3-4 mm)
1-3 valkosipulinkynttä ohuelti siivutettuna
1-2 kuivattua tai tuoretta chiliä pilkottuna tai n. 1/2 tl chilinsiemeniä
kourallinen oliiveja puolitettuna
(suolaa, persiljaa)

Halutessasi voit lisätä vielä:
pikku pätkän chorizomakkaraa ohuina viipaleina (ei ollenkaan välttämätön!)
kymmenkunta kirsikkatomaattia puolitettuna (ilmankin pärjää)

Laita spagetti kiehumaan suolalla maustettuun veteen. Kuumenna öljy paistinpannulla ja lisää sinne valkosipulit ja chilit (ja makkarat, jos käytät niitä). Paistele hetki, mutta varo etteivät valkosipulit kärähdä. Niihin saa tulla ihan aavistus väriä. Lisää oliivit ja kirsikkatomaatit ja kuumenna. Ripottele joukkoon persiljaa. Suolaakin voi halutessaan ripsauttaa. Kun pasta on kypsää, kaada siitä vesi pois. Kaada spagetti pannulle kastikkeen joukkoon ja sekoita. Ja nauti!

MUTKIKKAAT SÄMPYLÄT (n. 20 kpl)

5 dl vettä
1,5 tl suolaa
1 rkl hunajaa (tai sokeria)
1 pss kuivahiivaa
9 dl rouheisia sämpyläjauhoja
2 dl KuntoKauraa (eli kaurahiutale-vehnälese-seosta)
2 rkl öljyä

Sekoita reilusti kädenlämpöiseen veteen (+42 astetta) suola ja hunaja. Sekoita kuivahiiva pieneen määrään jauhoja ja sekoita ne veteen. Sekoita ensin noin puolet rouheisista sämpyläjauhoista veteen, sitten kaurahiutaleet ja sitten vielä loput jauhot. Vaivaa pari minuuttia ja lisää öljy. Vaivaa vielä vähän. Taikina on tässä vaiheessa aika löysän tuntuinen, mutta kaura turpoaa... Jätä taikina nousemaan liinan alle noin puoleksi tunniksi. Minä heitän taikinakulhon aina mikroon ja laitan oven kiinni. Sielläpä oiva, vedoton paikka taikinan nousta. Ja hei, mikroa ei laiteta hurraamaan :)

Kun taikina on noussut noin kaksinkertaiseksi, tee siitä pöydällä jauhotetulla alustalla jonkinlainen suorakaidetta muistuttava litteähkö kasa. Leikkaa se siivuiksi ja siivut mahdollisesti vielä keskeltä puoliksi (mikäli näyttää että tulee jättiläissämpylöitä). Kierrä palat korkkiruuvimaisesti ja laita pellille kohoamaan. Jos haluat, voit "voidella" kohonneet sämpylät lämpimällä vedellä ja ripotella päälle seesaminsiemeniä. Paista uunissa 225 asteessa, kunnes saavat hiukan väriä.
Sämpylät onnistuivat superhyvin! Oma kehu paras kehu :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti