perjantai 5. elokuuta 2011

Kaalikääryleet

Ihan joka vuosi uuden kaalin aikaan alkaa tehdä mieli kaalikääryleitä. Ja ihan joka kerta niitä tehdessäni mietin, että miksi tähän ryhdyin. Ei ihan hermo lepää siinä puuhassa, mutta kärsivällisyyttä on aina hyvä vähän kasvattaa. Vaikka sitten kaalikääryleitä tehden. On ne ihania! Armastuskin syö, sillä armeijassa hän kuulemma on oppinut sietämään kaalta ja Kotiharmin kokkeilujen ansiosta tykkäämään siitä. Siedätyshoito kannattaa :)

Jättiläiskattilakin pääsee näissä hommissa hellalle!

KAALIKÄÄRYLEET KOTIHARMIN TAPAAN (uunipellillinen kääryleitä)

parin kilon kaali

n. 700 g jauhelihaa (esim. sika-nautaa)
1 sipuli
1 muna
1 tl maustepippuria
1 tl meiramia
2-3 tl suolaa
valkopippuria
2 rkl siirappia

1,5 dl puuroriisiä
n. 3,5 dl vettä
1 liemikuutio (kasvis- tai liha)

siirappia, voita, kaalinkeitinlientä

Koverra kaalista kanta pois. Laita kaali kiehumaan, lisää keitinveteen suolaa.

Keitä riisi kypsäksi ja jäähdytä sitä hieman. Pilko sipuli ja kuullota silppu pehmeäksi paistinpannulla. Sekoita jauheliha, mausteet, sipuli, muna, riisi ja siirappi. Halutessasi voit paistaa seoksesta pienen koepihvin, niin tiedät onko suolaa riittävästi. Seos saa olla tavallista jauhelihataikinaa suolaisempi.

Ota kaalista lehtiä irti sitä mukaa kun ne alkavat helposti irrota. Ohenna lehtiruotia paksuimmasta kohdasta, niin lehdet on helpompi rullata. Silppua poistetut palat ja lopuksi vielä jäljelle jäävästä kaalista (ihan pienimpiä lehtiä ei tarvitse rullailla enää kääryleiksi) ainakin osa pieneksi ja lisää jauhelihaseokseen. Jos seos tuntuu kovin tanakalta, lisää vähän kaalinkeitinvettä joukkoon. Nosta ihan reilu ruokalusikallinen (tai haluamasi määrä) jauhelihaa kaalinlehdelle ja kääri rullalle (laitojakin keskelle päin). Laita vuokaan tai uunipannulle. Ota vähän kaalinkeitinlientä pieneen kattilaan, lisää sinne nokare voita ja pari ruokalusikallista siirappia, kiehauta. Voitele kaalikääryleet seoksella ja laita uuniin. Paista ensin 225 asteessa, kunnes saavat väriä, käännä kääryleet, voitele ja anna ruskistua toiseltakin puolelta. Laske sitten lämpö n. 175 asteeseen ja paista reilu tunti. Jos kääryleet tuntuvat kuivahtavan paiston aikana, voi vuokaan lisätä hiukan kaalinkeitinvettä ja valella kääryleitä sillä.

6 kommenttia:

  1. Tämä kuulostaa ihan Mysi Lahtisen ohjeelta, samalta jolla minäkin askartelen vuosittain "kualkiäryleitä", useammin ei kertakaikkiaan viitsi:)

    VastaaPoista
  2. Lisäys: siis kuulostaa samalta kuin Mysin ohje, tämähän oli siis Kotiharmin tapaan:))

    VastaaPoista
  3. Heheh, kukkamekossa puuhaillessani melkein tunsinkin itteni Mysi Lahtiseksi :)) !! Meillä äippä ruukas tehä kaalikääryleitä jotenkin näin. Minä en kyllä saa kääryleistä yhtä hyviä :( Pitääpä tsekata jostain se mysiohjekin.

    VastaaPoista
  4. Tsekattu! Kermaa :) Se puuttuu minun kääryleistä tyystin. Ens vuoden kokkeiluks mennee tuo ohje. Tälle vuodelle ei taida käämi enää kestää kääryleaskartelua...

    VastaaPoista
  5. Minäkin teen Mysin ohjeella (tosin ilman kermaa) silloin kun aika ja kärvisvällisyys riittää, muulloin vähän oion, ja sen kyllä huomaa...

    VastaaPoista
  6. Minä oon ollut ihan autuaan tietämätön Mysin ohjeesta (Mysi kylläkin kuuluu sivistykseeni), mutta ilmeisesti hänen kaalikääryleensä ovat ihan must. Campasimpukka ja Sauvajyvänen, olette vakuuttaneet minut mysireseptin toimivuudesta!

    VastaaPoista