sunnuntai 14. elokuuta 2011

Gongbao jiding

Tänään ahneus ja tyhmyys kohtasivat hyvän maun polulla. Tapahtui siis ylensyöntiä. Ei se ollut meidän syy, vaan ruuan. Mitäs oli niin hyvää!
Kirjassa "Viisi aasialaista keittiötä" (Ykiko Duke) on yksi kiinalaisen keittiömme suosikkiohje: Gongbao jiding eli paistettua kanaa, chiliä ja maapähkinöitä. Ruoka on kirjan mukaan saanut nimensä Quing-dynastian aikaisen sichuanilaisen kuvernöörin (gong bao) mukaan ja sitä on sen vuoksi pidetty epäilyttävänä kulttuurivallankumouksen aikaan. Meidän mielestämme ruoka ei ole pätkääkään epäilyttävä, joten sitä tehdään aina aika ajoin :) Maku on erittäin aidosti kiinalainen - niin paljon kuin mekin siitä tiedämme, ikinä Kiinassa käyty...

Tänään ainekset poikkesivat osittain ohjeessa mainituista ja jotain lisättiinkin. Kuvassa wokkiin päätyneet (ryhmäkuvasta jäivät pois kesäkurpitsasuikaleet) broiskut (oli vähemmän kuin ohjeessa), maapähkinät, kuivatut kiinalaiset sienet (niitä liotettiin ehkä puolisen tuntia eli pehmeiksi ja sitten poistettiin jalat...sienistä, heheh), 1 sipuli, 1 punainen paprika, inkivääri, valkosipuli, chilit (vihreää ja oranssihtavaa) sekä sichuaninpippurit (vähän murskasin niitä). Kevät- tai purjosipulia ei ollut. Mielestäni tärkeintä on marinoida kanat ja tehdä kastike ohjeen mukaan, niistä se oikea maku tulee.
Tässä ohje niinkuin se on kirjaan painettu:

GONGBAO JIDING eli PAISTETTUA KANAA, CHILIÄ JA MAAPÄHKINÖITÄ

500 g kananfileetä
3 cm inkivääriä
4 valkosipulinkynttä
4 punaista chiliä
4 kevätsipulia tai 6 cm purjosipulia
2 vihreää paprikaa
1,5 dl maapähkinöitä (ei paahdettuja)
1 rkl sichuaninpippuria
(maapähkinä)öljyä paistamiseen

Marinadi:
3 rkl riisiviiniä tai kuivaa valkoviiniä
1/2 tl suolaa
1,5 rkl maissitärkkelystä

Kastike:
2 rkl riisiviiniä tai kuivaa valkoviiniä
1,5 rkl maissitärkkelystä
3 rkl vettä
2 rkl sokeria
2 rkl riisiviinietikkaa tai tummaa balsamiviinietikkaa
3 rkl kiinalaista soijaa
suolaa

Pilko kana kuutioiksi ja marinoi vähintään 10 minuuttia. Kuori ja hienonna inkivääri ja valkosipulinkynnet. Poista chilistä siemenet (jos haluat) ja hienonna chilit. Pilko kevätsipuli karkeasti ja leikkaa paprika suuriksi suupaloiksi.

Kuumenna vesi kiehuvaksi kattilassa. Laita joukkoon maapähkinät ja keitä minuutin ajan. Kaada vesi ja anna pähkinöiden jäähtyä. Hiero kuoret irti. Jos käytät suolattuja maapähkinöitä, mutta älä silloin laita kastikkeeseen suolaa. (Minä teen tämän pähkinöiden kuorimisen aina ihan ekaks.)

Sekoita kaikki kastikkeen aineet pienessä kulhossa.

Kuumenna öljy wokissa tai suuressa paistinpannussa. Laita joukkoon kana, inkivääri, valkosipuli, chili, paprika ja sichuaninpippuri ja paista kunnes kana saa väriä. (Minä paistan aina ensin kanat: Laitan wokkiin osan kanapaloista paistumaan ja kun ne alkavat saada väriä, laitan lisää ja taas paistan vähän, ja lisään vielä loput. Vasta sitten laitan muut ainekset. Joskus laitoin kaikki kerrallaan, eikä ne mitään paistuneet, kiehuivat vain). Lisää lopuksi kevätsipuli ja maapähkinät. Paista minuutin ajan. Kaada joukkoon kastike ja paista vielä minuutti. Tarjoa riisin kera.

2 kommenttia:

  1. Hei, käytä miellummin kuorittuja pähkinöitä, saatavilla aseanic tradingista (hakaniemi) niin paljon helpompaa !
    -David C.

    VastaaPoista
  2. Kiitos vinkistä :) On vaan vähän turhan kaukana meikäläisestä katsoen tuo Hakaniemi, ei tule ihan pikapikaa poikettua. Meillä on Oulussa mainio aasiapuoti kauppahallissa, sieltähän niitä voisi kans katsastaa.

    VastaaPoista