torstai 4. elokuuta 2011

Yrttilevite. Ja leipä.

Vielä on kesää jäljellä, vielä on ruukussa yrttejä... Tai onhan niitä läpi vuoden kaupastakin saatavilla, mutta nyt niitä voi käydä napsaisemassa ulkoa (tai parvekkeelta). Kannattaa siis tehdä leivän päälle yrttilevitettä. Sen lisäksi ei tarvitakaan leivän päälle muuta kuin ylähuuli! (Vaikka tomaatti kyllä sopii päälle ylähuulen lisäks.)

Minulle ohjeen on antanut Outi-ystävä hyyyyyyyyyvin kauan sitten. Ensiks tuli kauniissa astiassa tuliaisiksi yrttilevitettä ja kun kauniisti pyysin, myös levitteen ohje. Kiva kaveri tommonen!

2 dl maitorahkaa
2 dl raejuustoa
100 g pehmeää voita
2 valkosipulinkynttä murskattuna
kourallinen yrttisilppua (esim. basilikaa, oreganoa, ruohosipulia, persiljaa...)
ripaus suolaa (maun mukaan)

Sekoita ensin maitorahka ja voi (sähkövatkaimella saat tasaisimman tuloksen). Minä yleensä sekoitan voihin ensin vain puolet rahkasta, sekoitan kunnolla ja lisään sitten loputkin. Sekoita sitten joukkoon raejuusto, valkosipuli ja yrtit. Anna levitteen maustua jääkaapissa jonkin aikaa. Useamman tunnin jälkeen tai seuraavana päivänä se taitaa vasta olla parhaimmillaan.

----

Kuvassa levitteen kaverina on itse tehty durumleipä, joka syntyy helposti: illalla pyöräytetään taikina-ainekset kulhossa sekaisin (nimenomaan pyöräytetään - helpompaa leipätaikinan tekoa en ole kokenut) ja jätetään yöksi pöhisemään. Aamulla paistetaan aamiaiselle leipä. Ei parempaa ole! Ohjeen olen ottanut Me Naiset -lehdestä.

1 leipä

1/2 tl tuoretta hiivaa
3 dl kylmää vettä
1 1/2 dl durumvehnäjauhoja
5 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
1–1 1/2 tl suolaa
lisäksi 5 jääpalaa

Sekoita hiiva veteen. Lisää jauhot ja suola. Sekoita, mutta älä vaivaa. Peitä kulho kelmulla ja jätä huoneenlämpöön kohoamaan 8–10 tunniksi.

Levitä leivinliina työpöydälle, ripottele liinalle jauhoja ja kaada taikina päälle. Painele taikina tasaiseksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Käännä taikinalevyn ylä- ja alareuna keskustaan niin, että niiden saumat kohtaavat. Käännä taikina saumapuoli alaspäin. Ripottele taikinan päälle jauhoja ja taittele liina löyhästi taikinan ympärille. Anna taikinan kohota liinaan käärittynä noin 40 minuuttia.

(Kotiharmin vinkki: Jos omistat leivänkohotuskorin, niin voit nostaa taitellun leivän koriin nousemaan. Kun uuni ja pelti ovat kuumat, kipataan vain leipä koristaan leivinpaperin päälle ja laitetaan pellille. Näin leipään saa kauniin kuvioinnin.)

Laita yksi tyhjä pelti uunin keskitasolle ja toinen pelti alatasolle (jos käytät jääkuutioita). Kuumenna uuni 250 asteeseen. Nosta taikina liinakääreestään leivinpaperilla päällystetyn tarjottimen tai pellin päälle. Liu’uta leipä ja paperi uuniin keskitasolla olevalle pellille. Nosta jääpalat alemmalle pellille. Jääpaloista syntyvä höyry tekee kuoresta rapean.

Avaa uunin luukku hetkiseksi 15 minuutin kuluttua, jotta uuni tuulettuu. Tuuleta uunia luukkua avaten 5 minuutin välein, kunnes leipä on paistunut 30–35 minuuttia. Laske uunin lämpö 200–225 asteeseen, jos leipä ruskistuu liikaa. Jäähdytä kypsä leipä ritilän päällä.

Voit tehdä leivän myös pelkistä puolikarkeista vehnäjauhoista tai hiivaleipäjauhoista. (Spelttijauhojakin olen käyttänyt osana jauhoja.)
Leipä onnistuu myös ilman jääkuutioita ja tuulettamista. Silloin kuoresta tulee pehmeämpi. (Minä en ole käyttänyt jääkuutioita ikinä. Rapeaa on tullut ilmankin. Olen tuulettanut, jos olen muistanut.)

8 kommenttia:

  1. Kuinka kauan tuo levite säilyy, jos siis ei tule välittömästi syödyksi?

    VastaaPoista
  2. Hyvä kysymys! Minä oon ostanut aina rahkan ja raejuuston, joissa on mahdollisimman pitkä päiväys, ja niiden mukaan sitä säilyvyyttäkin ajatellut. Viikon verran varmaan meillä on parhaimmillaan ollut tuota jääkaapissa ja hyvänä se on pysynyt. Jossain vaiheessa hoksasin, että voihan tehdä myös pienemmän satsin :) Ei tule säilyvyysongelmaa.

    VastaaPoista
  3. Hämärästi muistan tämän levitteen. Pitäispä tehä.

    rytf tuAn ji uuuyy i u8iu<<j j uµl,ujjh,nunutnf
    <-- Ja siinä terveiset kummitustytöltä. Levite hänenkin mieleen? Tai ehkä se on tuo leipä.

    VastaaPoista
  4. Outi, teeppä! Kiitos terkuista ja väy)&dif!!#hyy hällekin :)

    VastaaPoista
  5. Tein tänään ohjeesi mukaista levitettä huomisiin rippijuhliin, oli syytä piilottaa se kaapin perukoille, oli nimittäin maistelijoita ihan kiusaksi saakka:)

    VastaaPoista
  6. Campasimpukka: Kiiruhda sinäkin maistelemaan, ettet jää ilman :)) Toivottavasti levitettä jää vielä vieraillekin asti tarjottavaksi :)

    VastaaPoista
  7. Durumleipää testattu, herkullista oli! :) Tuon yrttilevitteenkin aion vielä joku päivä testata. viimeistään sitten kun saan yrtit omasta maasta!
    Oikein mukavaa & aurinkoista kevättä! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Nanne kommentista! Meillä tuo leipä on melko säännöllisessä leivonnassa, kun se on niin helppo ja hyvä. Mukavaa kevään jatkoa sinullekin :)

      Poista