lauantai 21. huhtikuuta 2012

Kivat munkit


Kerran vuodessa kaivelen munkkireseptit esille. Viime vuonna munkkisouvi lähti alkuun siitä, kun Armastus haaveili hillomunkeista, ja minä menin kaupassa laukomaan, että johan nuo osaa tehdä ite. Onnistui se! Tänään ei tullut hillomunkkeja, vaan reseptiksi valikoitui Maku-lehdestä 2/2012 jogurttimunkkien ohje. Vappu lähestyy, olen valmis! Eikäkö puolivalmis. Sima on tekemättä.


JOGURTTIMUNKIT (32 kpl)

3 dl vaniljajogurttia (ei kevyttä, koska niiden makeutusaineet häviävät kuumennettaessa)
25 g hiivaa
1 muna
3/4 dl sokeria
1 tl kardemummaa
1/2 tl suolaa
n. 7 dl vehnäjauhoja
1/2 dl rypsiöljyä

paistamiseen 4-5 dl (tai kattilasi mukaan) rypsiöljyä

Kuumenna jogurtti kädenlämpöiseksi ja liuota joukkoon hiiva. Lisää muna, sokeri, suola, kardemumma ja puolet vehnäjauhoista. Alusta taikinaan loput vehnäjauhot ja loppuvaiheessa öljy. Anna kohota liinalla peitettynä lämpimässä paikassa noin puoli tuntia.

Leivo taikinasta tanko ja jaa se 32 palaan. Pyöritä palat pikkupulliksi. Anna pullien kohota liinalla peitettynä.

Kuumenna rasva 170 - 180 -asteiseksi. Kypsennä kohonneet munkit öljyssä, 1-2 minuuttia per puoli. Nosta munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle (esim. pellille). Pyörittele munkit lämpiminä vaniljasokerilla maustetussa sokerissa.
Taikinasta on todellakin syytä tehdä nuo 32 munkkia. Jos laiskistelee ja tekee vähemmän, tulee munkkipalleroista liian suuria ja niiden kypsyminen on ongelma. Tai voihan sitä laiskistella ja tehdä isommat pallerot. Niihin pitää vaan tuikata keskelle reikä eli tehdäkin palleroiden sijaan munkkirinkuloita. Ongelma ratkaistu!

10 kommenttia:

  1. Itse tehdyt munkit on niin hyviä! Tein viime vuonna ekaa kertaa ja tuli kyllä hyviä, vaikka olinkin aika epävarma sen paistamisen suhteen. Nyt ehkä sujuis jo paremmin :)

    VastaaPoista
  2. Uneutit kertoa, oliko vaniljamunkit hyviä? Parempia kun tavalliset rinkilämunkit?

    VastaaPoista
  3. Odotan Hannelen tavoin makuvertailua :-), mutta ainakin nämä ovat todella söpöjä. Minulla on haaveissa vaniljamunkit, joihin saisi myös kreemin sisälle.

    VastaaPoista
  4. Heidi: Nyt kun sulla alkaa olla jo vankkaa kokemusta munkkitehtailijana, niin tänä vuonna pyöräytät munkit kotona suitsait!

    Hannele ja Jonna: Unohin!!! Sen makuvertailun siis. Ja paistoöljymaininnan reseptissä (mutta se on nyt korjattu). Lämpimänä kun maistoin, niin aattelin että jaa eipä ole sen kummempia kuin tavallisetkaan, mutta kylmänä (useita maistelukertoja takana, ihan tieteen vuoksi) totesin, että hyvin pehmeä ja miellyttävä maku oli jogurttimunkeissa. Vanilja olisi saanut enemmänkin maistua. Kriittinen testiraati söi useamman munkin kerrallaan, kolmannen jälkeen totesivat, ettei kehtaa enää ottaa. Ehkä tosihyviä?

    Minäkin hillomunkkikokeilusta rohkaistuneena innostuin, että joskus vois tehdä kreemimunkkeja. Ei kai se oo kun tuikata pursotinpussista pitkällä tröötillä (tylla oikealta nimeltään?) kreemiä sisään?

    VastaaPoista
  5. OOH!Huomenna me tullaan maistamaan näitä ihanuuksia,slurps!

    Outi

    VastaaPoista
  6. Tuon tyllahomman varaan minä lasken. Löysin jo Michael Björklundin kirjasta ihanan kreemiohjeenkin, mutta kerään vielä hetken rohkeutta.

    VastaaPoista
  7. Kiinnostava ohje sikäli, ettei taikinaan tule rasvaa, joten nämä ovat suorastaan terveellisiä! :)

    VastaaPoista
  8. Outi ja poppoo, terveppätuloa! Haukataan kun tavataan - noita munkkeja siis :))

    Jonna, minäpä seurailen blogia että milloin vaniljakreemimunkit pläjähtävät ruutuun.

    Tiina: Puoli desiä tulee rypsiöljyä taikinaan, mutta sehän on terveellistä ja sitä on niin hitunen, että terveysmunkeiksi näitä voi sanoa :)

    VastaaPoista
  9. Tuoreet munkit on niin hyviä! Vappuna paistetaan kanssa, samalla kerran vuodessa tyylillä. Viime vappuna munkit pääsivät vain osittain vähän kärähtämään, vaikka oli mittari. Jotenkin se lämpö siellä öljyssä heitteli ihan ihmeellisesti. Nyt yritän yhtä kaunista paistopintaa kuin näissä sinun. (Aion kanssa uhrautua tieteen vuoksi ja syödä useamman!)

    VastaaPoista
  10. Ankerias V: Minä en nyt käyttänyt mittaria, vaan paistelin ihan tuntumalla. Ihmeen nättejä tuli. Kannattaa sitten sinunkin tosiaan maistaa useampi kerrallaan. Sehän on laadunvalvontaa, että onko tasalaatuisia :)

    VastaaPoista