sunnuntai 15. huhtikuuta 2012

Parsaa kvinoassa

Päivänä muutamana luin Ripaus pippuria -blogia, ja hymyilin leveästi parsakvinoapostauksen alkusanoille "Ostin kuukausia sitten kvinoaa... en ole käyttänyt sitä koskaan...". Täsmälleen niin kuin minä!

Luin paketista, että kvinoa (tai quinoa) on punajuuren ja pinaatin sukuinen yrtti, jonka siemenistä on tässä kyse. Olen usein tehnyt parsarisottoa, joten Ripaus pippuria -blogin parsakvinoa oli houkutteleva uutuus minulle. Arvelin, että se sopisi kalan kanssa tarjoiltavaksi, joten lohta tehtiin oheen. Herkullista!

Pari muutosta tein omaan versiooni: Lisäsuolaa ei tarvittu, sen vuoksi merkkasin ohjeeseen suolan sulkeisiin. Sitruunamehua tuli vain puolen sitruunan verran, eikä kuorta ollenkaan (kun sitruunavaranto on parempi, kokeilen enemmällä sitruunalla sekä kuorella). Meidän kvinoapakettimme neuvoi huuhtelemaan kvinoan kuumalla vedellä, joten se vaihe tulee mukaan ohjeeseen. Pikkuisen liian pitkään kvinoamme joutui odottelemaan syöntiä, joten se meni vähän liian mössöksi. Olkaa te tarkempia.

PARSAA JA KVINOAA

2 dl kvinoaa
5 dl kanalientä
(1 tl suolaa)
6 vihreää parsaa
3 valkosipulinkynttä
1 dl oliiviöljyä
tuoretta tilliä
sitruunan kuori ja mehua
mustapippuria

Huuhtele kvinoa kuumalla vedellä ja lisää se sitten kiehuvaan kanaliemeen. Anna kvinoan kiehua hiljakseen noin 15 minuuttia. Huuhtele parsat. Leikkaa nuput pois. Leikkaa parsanvarret noin sentin - puolentoista mittaisiksi paloiksi. Jos varret ovat paksuja, voit halkaista ne. Minä lisäsin parsat kvinoan joukkoon muutama minuutti ennen viidentoista minuutin määräajan täyttymistä. Vartin kiehumisen kohdalla sammutin levyn ja annoin kvinoan ja parsojen hautua vielä viitisen minuuttia. Parsaan jäi mukavaa rapsakkuutta tällä tavoin.

Valkosipuliöljyn ehdit valmistaa kvinoan kiehumisen aikana. Kuori valkosipulinkynnet. Kaada pienen kattilan pohjalle desilitra oliiviöljyä ja kuumenna se. Laita valkosipulinkynnet paistumaan ja paistele kunnes ne saavat kauniin ruskean pinnan. Nosta kattila pois levyltä ja valkosipulit pois kattilasta. Anna niiden jäähtyä ja silppua ne sitten. Hienonna valkosipulisilppu tahnaksi veitsen sivulla ja lisää öljyyn. Sekoita.

Lisää parsojen ja kvinoan joukkoon sitruunamehu ja -kuoriraaste sekä valkosipuliöljyä haluamasi määrä. Meillä laitettiin kaikki (ja tämä todella antoi mielettömän hyvän maun ruokaan). Lisää vielä lopuksi silputtua tilliä (minä laitoin noin pari ruokalusikallista).



Maistoin kypsymässä olevaa kvinoaa ennen kuin lisäsin sekaan parsankappaleet. Ensimmäinen ajatukseni oli, että se maistuu jollain lailla parsalle! Ilmankos se sopikin parsan kanssa hyvin yhteen. Kvinoa on mukava uusi lisä riisi-, pasta- ja kuskusrepertuaariin. Olisiko teillä hyviä kvinoavinkkejä aloittelevalle kvinoistille?

4 kommenttia:

  1. Kvinoisti:) Hyvin keksitty. Pitäisi kanssa kokeilla tuota kvinoaa, kun on nyt sekä sinun että Sauvajyväsen suositukset!

    VastaaPoista
  2. Blogimaailma on siitä mahtava, että saa innostusta kokeilla uusia raaka-aineita ja ruokia. Ala sinäkin kvinoistiksi :)

    VastaaPoista
  3. Täällä oli ohjetta, miten quinoa keitetään niin, ettei se mene mössöksi: http://ekoloinen.blogspot.com/
    Pitääpä minunkin ottaa taas uusi yritys quinoan kanssa.

    VastaaPoista
  4. Kiitos vinkistä Paula! Seuraavan kerran kokeilen tuolla ohjeella.

    VastaaPoista