torstai 18. elokuuta 2011

Hätähousun mallaslimppu

Enpä ole eläissäni niin samettisen pehmeää leipätaikinaa vaivannut, kuin tämän päivän mallaslimpputaikina oli. Terapeuttista! Teki mieli tökätä kädet ranteita myöten taikinaan ja jättää ne sinne. Annoin kuitenkin taikinan nousta rauhassa yksinänsä. Hätähousu minussa kimposi esiin leipien nostatuksessa (senkö takia ne repesivät vähäsen vai miksi?) ja paistamisessa. Paistoin kyllä puolisen tuntia ja sitten totesin värin kauniiksi ja komean kumisevan äänen niitä koputellessani. Olis sittenkin saaneet viipyä uunissa vielä ihan pienen tovin. Olen jouluksi aina leiponut maustelimppuja, joita olemme pitäneet superhyvinä, mutta nyt mallaslimppu kiri joululimppujen edelle. Tähän taikinaan kun lisää joululimpun mausteet, niin siitä ei leipä parane!

Ohje on peräisin Laihian Mallas Oy:n mämmi- ja leipämaltaat -pussin kyljestä.

MALLASLIMPPU (2 limppua)

1/2l vettä, piimää tai maitoa (minulla piimää)
25 g hiivaa
1 tl suolaa
1/2 dl siirappia
50 g sulatettua voita (minulla nestemäistä margariinia)
1 dl mämmi- ja leipämaltaita
1,5 dl ruisjauhoja
7,5 - 10 dl vehnäjauhoja (laitoin himpun reilu 9 dl)

Lisää kädenlämpöiseen nesteeseen hiiva, suola, siirappi, maltaat ja jauhot. Alustamisen loppupuolella lisää sulatettu voi ja haluamasi mausteet (esim. fenkolia, anista tai rusinoita). Anna taikinan kohota ja leivo siitä sen jälkeen 2 limppua. Anna kohota liinalla peitettynä.

Paista limput uunissa 210 - 220 asteessa 30-40 minuuttia.  Anna valmiiden limppujen olla leivinliinan alla, jotta kuori pehmenee.

2 kommenttia:

  1. LISÄÄPPÄ PARI DESIÄ PUOLUKOITA,VOIT VÄHÄN SURVOA NIITÄ. NAM.

    VastaaPoista
  2. Kiitos hyvästä vinkistä! Olenkin joskus laittanut ihan puolukkahilloa semmoiseen tummaan leipään ja passasi hyvin. Mutta että tähän mallaslimppuunkin, juu!

    VastaaPoista